Když začnou ostatní plodiny dozrávat a začne se ochlazovat, přijde na řadu okrasné zelí. Tato nádherná rostlina se širokou škálou barev pochází z Japonska, kde je velmi oblíbenou a často vysazovanou okrasnou rostlinou.
Sazenicenemusíme kupovat, protože jejich vypěstování se neliší od normálního zelí. Stačí vysít v červnu nebo počátkem července a rostliny do podzimu vytvoří nádherné barevné listy. Potřebuje k tomu dostatek světla a vláhy. Nesmíme je však přelít, jejich kořeny by mohly zahnívat a rostliny by uhynula. Jako u běžného zelí, musíme dbát na ochranu proti savým a žravým hmyzem a před housenkami motýlů, aby květy nebyly okousané. To zajišťujeme pravidelným postřikem. Můžeme si pomoci překrytím netkanou textilií jako u zelí běžného. Rostliny se začnou vybarvovat až v druhé polovině léta, až noční teploty začnou klesat pod 10°C. Při hnojení bychom měli být opatrní s dusíkem, což by mohlo způsobit, že barvy okrasného zelí by už nebyly tak výrazné a mohly by více namrzat.
Tyto krásně zbarvené hlávky zelí vypěstované z hybridních odrůd můžeme využít v kobercové výsadbě záhonů, protože jsou jedna jako druhá. Barvy přechází od bílé k růžové až po fialovou. Okraje listů bývají kadeřavé nebo hladké. Proto je také můžeme rozlišit. Okrasné zelí má hladký okraj a okrasná kapusta má okraj kadeřavý.
Pokud si netroufáme na vypěstování zelí od semínka, můžeme si hotové rostliny koupit v zahradnictví. Doma si je pak vysadíme do připravených nádob nebo přímo na záhony. Kombinujeme je třeba s vřesy nebo chryzantémami. Zelí nám nezmrzne hned při prvním mrazu, což je výhoda. Snese totiž několik stupňů pod nulou. Zmrzne až při silných mrazech, ale barvy zůstávají nezměněné. Pokud se silné mrazy nedostaví, je možné, že zelí na záhonech vydrží až do jara, což není výjimkou.
Okrasné zelí se nehodí k vaření, protože jejich listy jsou nahořklé, ale udělají nám hodně parády na mísách s jídlem na různých oslavách či banketech.
0