Pojďme si tedy říct, jak nejen ušetřit část peněz, které by nás stál nákup tohoto nápoje, ale jak si také najít cestu k tomu, jak nám nejlépe bude tento nápoj chutnat. Fantazii a drobným změnám se jistě meze nekladou a určitě i vy najdete ten ideální poměr látek v tomto nápoji, aby vám přišel ten nejlepší na světě!
vaječný likér.jpg

Připravte si na výrobu jednoho litru domácího vaječného koňaku tedy tyto potřebné věci:

·         ½ liru dobrého čerstvého plnotučného mléka

·         3 hřebíčky

·         1,5 kávové lžičky vanilkového extraktu (můžete vyrobit také doma nebo koupit)

·         1 kávová lžička extraktu ze skořice (lze také vyrobit doma či nahradit 1 lžičkou skořice mleté)

·         6 žloutků

·         80 g cukru

·         ¼ litru rumu (někdo dává Tuzemský, někdo jiný světlý a kvalitnější)

·         ½ litru smetany (pro ještě lepší výsledek se dá použít kondenzované mléko)

·         ¼ kávové lžičky muškátového oříšku

Jak bylo řečeno, fantazii se meze nekladou a chutím už vůbec ne. Někdo nedává hřebíček, někdo zase dává méně skořice a více vanilky. Prostě uvidíte, jak vám bude chutnat a podle toho můžete do budoucna upravovat svůj osobní recept.
vaječný koňak a dortíky.jpg

Postup tedy bude následující:

1.      Do hrnce vlijete mléko a přidáte hřebíček, ½ lžičky vanilkového extraktu a 1 lžičku skořice.

2.      Pomalu začněte ohřívat směs, až ji přivedete k varu.

3.      Vedle v misce si smíchejte uvedené žloutky s cukrem (my máme nejraději krupici) a řádně vyšlehejte.

4.      Tuto směs začněte postupně vlívat do horkého mléka s kořením.

5.      Stále míchejte a ohřívejte, až začne směs houstnout. To by mělo nastat přibližně po čtyřech minutách.

6.      Určitě nechte směs projít varem. Myslete na to, že dáváte do směsi syrová vajíčka a je potřeba je provařit.

7.      Přeceďte směs přes sítko, abyste dostali pryč hřebíček.

8.      Nechte chladnout asi 30 minut.

9.      Teprve po vychladnutí vlijte rum, smetanu, muškátový oříšek a zbylou lžičku vanilkového extraktu.

10.  Skladujte v lednici.

Co tomu říkáte? Je to snadné, že?

Dobrou chuť!