Připravte si na výrobu jednoho litru domácího vaječného koňaku tedy tyto potřebné věci:
· ½ liru dobrého čerstvého plnotučného mléka
· 3 hřebíčky
· 1,5 kávové lžičky vanilkového extraktu (můžete vyrobit také doma nebo koupit)
· 1 kávová lžička extraktu ze skořice (lze také vyrobit doma či nahradit 1 lžičkou skořice mleté)
· 6 žloutků
· 80 g cukru
· ¼ litru rumu (někdo dává Tuzemský, někdo jiný světlý a kvalitnější)
· ½ litru smetany (pro ještě lepší výsledek se dá použít kondenzované mléko)
· ¼ kávové lžičky muškátového oříšku
Jak bylo řečeno, fantazii se meze nekladou a chutím už vůbec ne. Někdo nedává hřebíček, někdo zase dává méně skořice a více vanilky. Prostě uvidíte, jak vám bude chutnat a podle toho můžete do budoucna upravovat svůj osobní recept.
Postup tedy bude následující:
1. Do hrnce vlijete mléko a přidáte hřebíček, ½ lžičky vanilkového extraktu a 1 lžičku skořice.
2. Pomalu začněte ohřívat směs, až ji přivedete k varu.
3. Vedle v misce si smíchejte uvedené žloutky s cukrem (my máme nejraději krupici) a řádně vyšlehejte.
4. Tuto směs začněte postupně vlívat do horkého mléka s kořením.
5. Stále míchejte a ohřívejte, až začne směs houstnout. To by mělo nastat přibližně po čtyřech minutách.
6. Určitě nechte směs projít varem. Myslete na to, že dáváte do směsi syrová vajíčka a je potřeba je provařit.
7. Přeceďte směs přes sítko, abyste dostali pryč hřebíček.
8. Nechte chladnout asi 30 minut.
9. Teprve po vychladnutí vlijte rum, smetanu, muškátový oříšek a zbylou lžičku vanilkového extraktu.
10. Skladujte v lednici.
Co tomu říkáte? Je to snadné, že?
Dobrou chuť!